.

Οι καλοκαιρινές μας βιβλιοπροτάσεις

By 8/07/2014

H καλοκαιρινή μας βόλτα στο βιβλιοπωλείο - λίγο πριν φύγουμε για διακοπές- είχε σαν σκοπό να πάρουμε βιβλία με τα οποία θα μπορούσα να ασχοληθώ πιο πολύ με την εκπαίδευση των παιδιών. Όπως ξέρετε εργάζομαι απόγευμα σαν καθηγήτρια οπότε δεν μπορώ να επιβλέπω το διάβασμα του μεγάλου μου γιου αλλά και τα βασικά πραγματάκια που θα αρχίσει να μαθαίνει ο μικρός.



Είμαι τυχερή που το παιδί μου δείχνει πολύ καλά σημάδια και που αν και δεν συμφωνούμε πάντα για το πως θα διαβάσει το αποτέλεσμα ήταν άριστο. Δεν είναι και εύκολο πιστεύω να ασχολείται κάθε μέρα και άλλος άνθρωπος με το διάβασμά του. Δυο χρόνια τώρα τον διαβάζουν 6 διαφορετικά άτομα με αντιλήψεις που προφανώς δεν συμπίπτουν.

Έτσι το καλοκαίρι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να δω σε βάθος τι ξέρει και να τον βοηθήσω να προετοιμαστεί. Πιο παιδάκι όμως καλοβλέπει καλοκαιριάτικα να ασχολείται με γραμματική και μαθηματικά; Το καλό είναι ότι τα βιβλία που αναφέρονται στην σχολική ύλη και προετοιμάζουν τα παιδιά για την επόμενη τάξη είναι ευχάριστα με όμορφες δραστηριότητες και πολλές φορές ήρωες από τα αγαπημένα κινούμενα σχέδια των παιδιών.
Οι επιλογές μας φέτος  ήταν :

    Καλοκαιρινά παιχνίδια (για παιδιά που ετοιμάζονται για την Γ' Δημοτικού)
    Συγγραφείς : Μαρία  Αντωνοπούλου  και Μαρίνα Αραπάκη
    Εικόνες :Γιώργος Σγουρός
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο



Το βιβλίο αυτό ήταν ότι ακριβώς ήθελα για να δω τις ικανότητες του γιου μου. Δεν θα το χαρακτήριζα απλό. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες μου έδειξε τις ικανότητες του στην ορθογραφία, στη σύνθεση λέξεων και στις μαθηματικές πράξεις. Μπορεί να παρουσιάστηκαν στο παιδί μέσα από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που μπορεί να παίξει μόνος του αλλά το επίπεδο των ασκήσεων και των ερωτήσεων είχαν σαν στόχο να κάνουν το παιδί να σκεφτεί και όχι να απαντά μηχανικά. Και μην σας φοβίσει αυτό. Ένα απλό βιβλίο  καταντά βαρετό. Αντίθετα  ο Άγης και η Θεανώ ξεναγούν το παιδί στην πόλη τους και εξάπτουν το ενδιαφέρον και την φαντασία του.


 Διακοπές με την παρέα του Toy Story
    Εκδόσεις : Μεταίχμιο


Το βιβλίο αυτό ενθουσίασε τον γιο μου από την πρώτη στιγμή. Αφού άλλωστε έχουμε και όλες τις κούκλες της ταινίας! Τι και αν απευθυνόταν  σε μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό τον εξιταρε περισσότερο. Θέλω να δω τι μπορώ να καταφέρω μου είπε και με έπεισε. Αν ένα βιβλίο τραβήξει τόσο ένα παιδί ποιος ο λόγος να φέρεις αντίρρηση.

Μαθηματικά παιχνίδια για το Νηπιαγωγείο
   Συγγραφέας : Κατερίνα Χριστόγερου
   Εικόνες: Σπύρος Γούσης
   Εκδόσεις :Μεταίχμιο



Και εδώ βγαίνουν οι ανησυχίες της μαμάς - μαθηματικού  που δεν έχει ασχοληθεί  με τον μικρό της όσο θα ήθελε. Και εσείς στη θέση μου αυτό θα  διαλέγατε!!! Επειδή είναι μικρούλης (τώρα θα κλείσει τα τέσσερα) πολλές από τις δραστηριότητες δεν είναι έτοιμος να τις κάνει. Αλλά δεν με νοιάζει. Υπάρχουν πολλές που είναι για την ηλικία του και φυσικά όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο λίγη ώρα θα καταφέρει να συγκεντρωθεί. Έτσι θα ασχοληθούμε πολύ καιρό με αυτό το βιβλίο οπότε θα ωριμάσουμε μαζί του! 



Στην αρχή ήθελε να κάνει όλες τις δραστηριότητες με το δάκτυλο. Βαριόταν να κάτσει σε καρέκλα και να πιάσει το μολύβι. Αφού μπορούσε να μου τα δείξει γιατί να γράψει! πολύ φυσικό. Αλλά όταν έχεις μεγαλύτερο παιδί ξέρεις ότι είναι θέμα χρόνου. Δεν χρειάζεται να πιέσεις μία κατάσταση που θα έρθει μόνη της. Δηλαδή γιατί να πεις στον μικρό να έρθει να κάνετε το βιβλίο. Αρκεί να δει τον αδερφό του. Γιατί να τον πιέσεις να πιάσει το μολύβι. Αρκεί να δει τον αδερφό του και ''τυχαια'' να υπάρχει ένα δίπλα.




Έτσι πότε αγκαλιά στο κρεβάτι πότε  στην δροσιά της αυλής περνάμε λίγη ώρα κάθε μέρα και το διασκεδάζουμε.

Εσάς ποια βιβλία σας συντροφεύουν το καλοκαίρι;









You Might Also Like

4 comments

  1. μου αρεσουν αυτα τα βιβλια δραστηριοτητων.. "Χαρουμενε διακοπες" παίρναμε τότε εμείς..χεχε...Παιρναμε καθε καλοκαιρι το λυναμε τα βαρετα μεσημερια.. Πολύ ωραιες ιδέες Μαρια μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία μου!Η κόρη μου πήρε μαζί της,στό χωριό,πολλά παιδικά βιβλία γιά νά ασχολούνται τά μικρά μας!!
    Καλό Σ/Κ!!Καλά μπάνια !!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε νιώθω κορίτσι, το χω περάσει και γω, τη φάση "......πως ειναι οι γνώσεις του, τα έχει εμπεδώσει, ; πως θα πάει στην επόμενη τάξη, χωρίς επανάληψη;" . Το φιλοσόφησα το θέμα, φέτος μόνο λογοτεχνία. Το μυαλό πρεπει να ξεκουραστεί......!!
    Το Σεπτέμβριο όλα θα μπουν σε τάξη!!

    ΥΓ η προηγούμενη ανάρτηση(.....που ο μπλογκερ δεν με άφηνε να αφήσω σχόλιο) τέλεια , προσπαθώ να αποφασίσω ποια ιδέα θα υλοποιήσω (.....ή εν μέρει τουλάχιστον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή