.

Το άγχος των εξετάσεων ( συμβουλές για γονείς)

By 6/04/2012 ,


Αυτές τις μέρες χιλιάδες παιδιά δίνουν εξετάσεις. Ενδοσχολικές , Πανελλήνιες ή για  την απόκτηση διπλώματος σε κάποια ξένη γλώσσα. Σαν μαθηματικός έχω μια μικρή ευαισθησία πάνω στο θέμα και θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις και τα βιώματα μου μαζί σας. Το άγχος είναι ένας παράγοντας καθοριστικός της απόδοσης τους.


                                                                         via flickr

 Για μένα το άγχος είναι η έκφραση των τύψεων του μαθητή για κάτι που πιστεύει ο ίδιος ότι μπορούσε να είχε κάνει καλυτέρα. Δεν εξαρτάται από το πόσο διάβασε κανείς αλλά από το πόσο θεωρεί ότι έπρεπε να διαβάσει . Στις μέρες μας μάλιστα αυτό εντείνεται από την γενικότερη κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικογένεια.

Για αυτό και ο ρόλος του γονιού είναι πολύ σημαντικός. Εδώ θα αναφέρουμε μερικές συμβουλές για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε εμείς στα παιδιά μας.


1.      Μην αφήνετε  τις προσδοκίες και τα όνειρα σας να πνίξουν το παιδί σας. Όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας αλλά τα δικά του θέλω πρέπει να είναι πιο ισχυρά.

2.      Τονίστε του ότι μπορεί να ξαναπροσπαθήσει ή ότι πάντα ανοίγονται και νέοι δρόμοι που ίσως να μην έχουμε σκεφτεί και ίσως να αποδειχτούν καλύτεροι. Όχι όμως πριν τις εξετάσεις. Τα λόγια αυτά καλό είναι να ειπωθούν μετά το τέλος των εξετάσεων για να μην νομίσει ότι δεν πιστεύετε σε αυτό.

3.      Το κάθε λάθος στις εξετάσεις δεν είναι μια καταστροφή αλλά ένα μάθημα για την επόμενη φορά. Πάντα θυμόμαστε τα λάθη μας σε κάποιες εξετάσεις που μετατρέπονται σε ιστορίες από τα παιδικά μας χρόνια . 

4.      Να είστε διακριτικοί και να μην αλλάξετε τις συνήθειες της οικογένειας τελευταία στιγμή. Δεν πάμε για παράδειγμα τοστάκια και χυμούς στο γραφείο του  αν δεν το κάναμε ποτέ. Κάθε αλλαγή θα δώσει το σήμα στο παιδί ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε άγχος και θα του το μεταφέρουμε.

5.      Κάντε υπομονή στα νεύρα και τα ξεσπάσματα του, χωρίς όμως να του το τονίζεται. Είναι αρκετά πιεσμένο και μπορεί να κάνει ή να πει πράγματα που να μην σας αρέσουν. Αντιδράστε με αγάπη και κατανόηση.

6.      Μην αρνηθείτε να πάει βόλτα με τους φίλους του ή να πάει γυμναστήριο. Δεν χάνει χρόνο από το διάβασμα αν αυτό γίνει σε λογικά πλαίσια. Αντίθετα δίνει την δυνατότητα στο μυαλό του να ξεκουραστεί και να συνεχίσει. Αφήστε που είναι το καλύτερο αγχολυτικό. Μια σωματική καταπόνηση (μπάσκετ, χορός, κολύμβηση) είναι προτιμότερη από μια ώρα στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. 

7.      Προσπαθήστε να μην ξενυχτούν χωρίς να τους το επιβάλλεται.

8.      Μην κάνετε ερωτήσεις του τύπου «τα ξέρεις;» , « είσαι διαβασμένος;» 

9.      Μην κάνετε δηλώσεις του τύπου « άκουσα ότι φέτος θα βάλουν δύσκολα». Κάθε χρόνο όλο και κάποιος θα κάνει αυτήν την «προφητεία». Μην τους ακούτε και πείστε και το παιδί σας ότι δεν αξίζει να τους δίνουν σημασία.

10.  Μην συγκρίνετε το παιδί σας με τα αδέλφια του ή με άλλα παιδιά.

11.  Αν κατά την διάρκεια των εξετάσεων δεν γράψει καλά σε ένα μάθημα μην φέρνετε την καταστροφή και μην το συζητάτε με συγγενείς και φίλους. Υπάρχει και συνέχεια και στόχος μας είναι να μην χάσει τον πόλεμο όχι την μάχη.

12.  Δεν απειλούμε με κανέναν τρόπο.

13.  Φροντίζουμε την διατροφή του χωρίς να γινόμαστε πιεστικοί. 

14.  Σε περίπτωση που δείτε ότι είναι πολύ αγχωμένο παροτρύνετε το να πάρει αναπνοές και αποσπάστε του την προσοχή με κάτι θετικό που σίγουρα θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον.

15.  Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε την ίδια τεχνική και σε σας αν νιώσετε ότι αγχώνεστε πολύ.

16.  Ακούμε και αγαπάμε το παιδί μας ότι και αν γίνει. Δεν κατεβάζουμε μούτρα ούτε κάνουμε αρκετές μέρες να του μιλήσουμε.


You Might Also Like

1 comments

  1. Πολύ καλές και χρήσιμες συμβουλές Μαρία μου!
    Αχ αυτό το άγχος,δεν βοηθάει πουθενά.. Εμένα πάντα με μπλόκαρε και δε μπορούσα να αποδώσω στις εξετάσεις! Καλό κουράγιο και καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή